Alles wat je moet weten als je op mountainbikevakantie gaat
Reis jij af naar de Ardennen voor een weekendje mountainbiken of streep je de Seven Stanes in Schotland af van je bucketlist? Beide zijn perfecte bestemmingen voor een avontuurlijke mountainbikeliefhebber. Je vindt hier uitdagende tracks met veel hoogteverschillen. Voorafgaande aan je reis moet er nog wel het een en ander geregeld worden. Wij helpen je graag op weg met een aantal tips! De basis ingrediënten voor een geslaagde mountainbikevakantie zijn natuurlijk een mountainbike, maar ook: vervoer, eten, overnachtingen en een goede uitrusting!
Geschikte slaapplaats: back-to-the-basics of luxe genieten?
Te beginnen met een goede locatie om te overnachten voordat je gaat mountainbiken. De echte mountainbike avonturier neemt natuurlijk z’n tentje, slaapmatje en kookstelletje mee en strijkt neer in de natuur. Voordeel is dat je gelijk in de natuur bent en van de rust kunt genieten. Daarnaast kan je meestal dichtbij de routes overnachten en zo nodig op meerdere locaties overnachten. Een nadeel kan zijn dat je na een intensieve mountainbiketocht je eigen maaltje nog moet bereiden. Meestal liggen natuurcampings wat verder weg van restaurants namelijk. Wat vergeleken met een hotel, B&B of vakantiehuisje wel een voordeel is, is dat kamperen over het algemeen veel goedkoper is. Wil je liever iets luxer dan kan je kiezen voor een vakantiehuisje. Zo heb je toch nog de vrijheid en kan je je eigen eten klaarmaken. Ben je meer van de luxe of laat je je graag verwennen? Kies dan voor een hotel of B&B. Dan eet je elke dag buiten de deur en heb je nog meer tijd en energie over om te mountainbiken. Het maakt de reis natuurlijk wel wat duurder. Dus kies jij voor back-to-the-basics of meer het luxe genieten?
De mountainbike: zelf meenemen of huren?
Het enige wat echt onmisbaar is tijdens een mountainbikevakantie is heel verrassend, de mountainbike! Het beste is natuurlijk om je eigen mountainbike mee te nemen, als je die bezit! Je kent deze mountainbike en alles staat precies goed ingesteld op jouw lichaam. Je kan bijna blind fietsen op je eigen tweewieler. Dit is anders wanneer je een mountainbike ter plekke huurt. Alles moet ingesteld worden en je moet zeker 2 tot 3 rondjes fietsen voordat je goed gewend bent aan de gehuurde fiets. Daarnaast is het natuurlijk ook nog maar de vraag wat je huurt. Is de gehuurde fiets bijvoorbeeld goed onderhouden, want pech in the middle of nowhere is wel echt balen! De betrouwbaarheid van een verhuurder kan je natuurlijk checken online door middel van het lezen van reviews en ook op de locatie zie je al snel of de verhuurder verstand van en interesse in mountainbikes heeft door bijvoorbeeld vragen over MTB-routes te stellen. Let daarnaast bij het huren goed op de huurvoorwaarden! Wat als je schade oploopt of de bike gestolen wordt? Ben je hiervoor verzekerd? Nog één laatste puntje voor als je je eigen mountainbike meeneemt, zorg dat hij niet beschadigd onderweg. Neem bijvoorbeeld dekens mee om de fiets te beschermen tegen andere voorwerpen.
Volledige mountainbikeuitrusting
Naast een geschikte mountainbike zijn er nog wel een paar echte mountainbike essentials die je niet mag vergeten. Een must is wel de fietshelm. De allerbelangrijkste reden voor het dragen van een fietshelm: het voorkomt ernstig hoofd- en hersenletsel bij een val. Een bidon is ook wel echt heel handig om bij te hebben voor onderweg. Vergeet ook zeker geen fietshandschoenen mee te nemen, grote kans dat je deze al hebt. Gebruik je deze nog niet? Schaf ze dan tijdig aan zodat je ze al een paar keer kunt gebruiken om eraan te wennen. Speciale fietshandschoenen beschermen je handen en polsen tijdens het fietsen en zorgen ook voor extra grip. In de zomer is het ook ideaal om meer grip te krijgen met je zweethanden. We hopen natuurlijk niet dat je ten val komt onderweg, maar een first AID-tasje moet je wel bij je hebben. Je kan zo ook iemand anders helpen langs de route! Naast deze essentiële items zijn er ook een aantal reparatie producten die je niet mag vergeten op je mountainbikevakantie. Denk hierbij aan een reserveband, plaksetje, bandenlichters, een compact fietspompje en een cycling multitool (met inbussleutels). En als je dus meerdere dagen gaat mountainbiken op vakantie is het ook zeker handig om een aantal van de volgende reparatie items mee te nemen! Het is ook zo jammer als je na een dag niet meer verder kunt mountainbiken, omdat je onderdelen mist. Een reservewiel, drukmeter, kettinggereedschap, vervangende kettingschakels, reservespaken, smeermiddel, spaaksleutel, rem- en derailleurkabels, diverse moeren en bouten, en duct tape. Misschien denk je nu: ik ben toch geen fietsenmaker? Totdat je de pech hebt en denkt had ik dat toch maar meegenomen. Op internet volg je ter plekke bijvoorbeeld een snelcursusje op YouTube.
Mountainbike kledingadviezen
Een echte mountainbiker weet natuurlijk wel welke kleding je met welke temperatuur en weersomstandigheden draagt. Toch is het handig om op alle omstandigheden voorbereid te zijn. Een aantal kledingstukken die niet mogen ontbreken in je reistas voor je mountainbikereis. Allereerst lekker zittende fietskleding. Vooral flexibele kleding is fijn en bijvoorbeeld een fietsbroek met zeem. Een goed zittende fietsbroek kan je namelijk heel wat zadelpijn en schuurplekken voorkomen tijdens je mountainbikevakantie. Met een goede fietsbroek zit je dus lekkerder én langer op de fiets! Daarnaast is het belangrijk dat de kleding licht, ademend en comfortabel is. Een onder shirt is ook een goede toevoeging in je reistas en ademende regenkleding kan ook goed van pas komen. Denk daarnaast ook aan fietssokken en eventuele speciale fietsschoenen als je klikpedalen hebt, voor meer stabiliteit en comfort. Ook een fietsbril of eventueel een zonnebril is wel een must, om je ogen te beschermen onderweg tegen de felle zon, maar ook tegen losliggende steentjes of modder. Als je de ruimte hebt kan je beter te veel soorten kleding meenemen dan te weinig. Op deze manier kan je namelijk nog meer genieten van je mountainbikereis.
Reisbenodigdheden tijdens de mountainbikevakantie
Mountainbike, fietskleding en fiets reparatieonderdelen, check! Hier red je het natuurlijk nog niet helemaal mee op reis. We hebben voor jou alvast een paklijst gemaakt met een aantal handig spullen voor in je reistas voor een mountainbikevakantie.
Paklijst:
- Zonnebrand
- Lippenbalsem
- Anti-muggen- en/of insectenspray (ook middel tegen muggenbeten)
- Klein, sneldrogend handdoekje voor onderweg
- Zadeltasje
- Klein en licht rugzakje
- Toiletpapier en zakdoekjes
- Energierepen
- Mobiel (of evt. andere navigatie bijv. kompas)
- Contant geld en pinpas (evt. creditcard)
- ID-kaart of paspoort
- Verzekeringspapieren
- Hoofdlampje
- Waterdichte hoesjes voor bijv. mobiel en pasjes
- Fietsslot
- EHBO-set
- Fiets reparatieonderdelen
- Bidon
- Fietshelm
- Fietskleding
- Kaarten
- …
- …
Een goede mountainbike checklist
Om goed voorbereid op reis te gaan en niet voor verrassingen ter plaatse te staan is onze laatste tip om van tevoren een checklist te maken met alles wat je moet regelen. Dit kunnen dingen vooraf zijn, maar ook punten ter plekke. Wij hebben alvast een beginnetje gemaakt voor een mountainbikereis!
Checklist:
- Heb je alle routes geprint (plastificeren i.v.m. vochtigheid) en kaarten aangeschaft?
- Heb je een vergunning nodig om in een bepaald gebied te mountainbiken?
- Heb je een overnachting geregeld?
- Heb je je mountainbike van het laatste onderhoud voorzien?
- Waar zit de dichtstbijzijnde fietsmaker in geval van reparatie?
- In geval je met de auto afreist: Heb je routekaarten mee? Navigatiesysteem? Evt. tolvignets en boottickets geregeld?
- In geval je per openbaar vervoer reist: Zijn fietsen toegestaan in het OV?
- In geval van nood, wat zijn de telefoonnummers van de lokale hulpdiensten en het dichtstbijzijnde ziekenhuis?
- Verzekeringen: Vooral als je naar het buitenland reist om te gaan mountainbiken is het goed om de (medische) dekking van zowel je zorgverzekering als evt. reisverzekering te checken! Mountainbiken blijft natuurlijk een risicovolle sport!
- …
- …
Succes met de voorbereidingen en veel reisplezier, have fun on the bike!