Mountainbiken in de sneeuw

Ons Nederland is afgelopen weekend bedekt onder een wit sneeuwdeken. We halen onze ski’s en langlaufspullen tevoorschijn en zoeken de witte heuvelachtige landschappen op. Het duurt niet lang meer en de meren en sloten zijn dichtgevroren en we begeven ons op glad ijs. Was je teleurgesteld dit jaar niet op wintersport te kunnen vanwege Covid-19? Dit koude winterse weer maakt alles ook mogelijk in Nederland! Wist je dat mountainbiken ook een wintersport is? Echte fanatiekelingen laten zich natuurlijk niet afschrikken door sneeuw en lage temperaturen!

Fatbiken

Eén van de leukste dingen die je kan doen op een wintersportvakantie is fatbiken! Deze sport wordt steeds populairder in skioorden en geeft je een echte adrenalinekick! Om te fatbiken heb je een speciale fiets nodig, de fatbike! Dit is een mountainbike met super dikke banden met een grof profiel. Hierdoor heb je dus goed grip in de sneeuw. In wintersportgebieden zijn speciale mountainbiketrails hiervoor aangelegd. Je fiets neem je gewoon mee in de skilift naar boven. De andere liftgangers zullen wel even gek opkijken natuurlijk. Qua fiets is de fatbike niet heel anders dan een standaard mountainbike. Het verschil zit hem voornamelijk in het type banden. Je bandenspanning is ook heel belangrijk, je moet namelijk zorgen dat deze niet té hoog is. Door de lage bandenspanning blijf je een soort van drijven op de sneeuw, maar dit kan bijvoorbeeld ook op zand en modder. Het blijft pittig om te mountainbiken in de sneeuw, maar met een coole fatbike wordt het een stukje makkelijker!

Op wintersport in Nederland

Waar de doorgewinterde snowboarder, nu sneeuwhellingen in Nederland op zoek, is er voor de diehard mountainbiker ook een nieuwe uitdaging. In skioorden in Oostenrijk en Frankrijk fiets je ‘gewoon’ de piste af en ontwijk je de skiërs en snowboarders. Ach nee, dat is natuurlijk wel een beetje link, maar zo’n piste kan wel uitermate geschikt zijn om vanaf te mountainbiken. Maar er wordt wel degelijk gemountainbiket in de sneeuw en ook worden er regelmatig wedstrijden gehouden. Om een impressie hiervan te krijgen check je dit filmpje. Deze winters omstandigheden op zo’n hoogte zijn in Nederland helaas niet mogelijk, maar we hebben wel ons eigen MTB-routenetwerk. Check hieronder hoe deze mountainbiker het MTB-parcours bij Nijmegen aflegde in de sneeuw afgelopen zondag! Een wintersportvakantie in Nederland creëren is dus zeker mogelijk, ook op de mountainbike! Blijf wel rekening houden met de natuur onder die mooie sneeuwlaag en houd de MTB-routes heel!

Onze 5 tips om te mountainbiken in de sneeuw

Jij gaat mountainbiken in de sneeuw? Wij geven je vijf tips om dit zo veilig en voorbereid mogelijk te doen!

  1. Kleed je in laagjes

Sneeuw? Dat betekent lage temperaturen en mogelijke bevriezing aan neus, oren, vingers en tenen. Zorg daarom voor warme kleding en beweeg je tenen en vingers regelmatig. Wist je dat er verwarmbare handschoenen en inlegzolen zijn? Kleed je volgens de 3 lagen methode. Start met een (thermo) onderlaag met daarover bijvoorbeeld een T-shirt. Als derde gebruik je een winddichte jas. Het is belangrijk dat je kleding ook ademend is, want een goede vochtafvoer is belangrijk om onderkoeling te voorkomen. Zorg voor winterhandschoenen en eventuele overschoenen om zo je voeten warm houden. Als laatste, draag een (dunne) muts onder je fietshelm.

  1. Eet en drink voldoende

Doordat het koud is buiten heb je misschien minder dorst en voelt je mond ook minder droog aan. Dit resulteert erin dat je waarschijnlijk te weinig drinkt. Zorg dat je voldoende blijft drinken. Bijvoorbeeld elk 10 minuten een slokje water. Houdt je drinken ook warm door middel van een thermosfles in de vorm van een bidon om zo je lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook voldoende eten is belangrijk. Je gebruikt namelijk meer energie om je lichaam op temperatuur te houden en daarnaast verbrand je extra veel calorieën.

  1. Fiets met zachte banden met profiel

Het geheim voor fietsen in de sneeuw is super zachte banden met veel profiel. Onthoud: hoe zachter de ondergrond, hoe zachter de banden. Sneeuw is zacht, dus fiets je met een hele lage bandenspanning. Daarnaast verbreed je fietsband bij contact met de ondergrond waardoor je een betere grip hebt in de bochten. Hierdoor schiet je wiel minder snel weg. Een stuk veiliger en comfortabeler dus om met een zachte bandenspanning te rijden in de sneeuw. 

  1. Gebruik je techniek

Veiligheid gaat voor alles bij mountainbiken in de sneeuw. Je moet dus ook zeker gebruik maken van bepaalde technieken. We nemen je even mee in de bochttechniek. Om goed door de bocht te komen bij sneeuw en ijs gebruik je bijna dezelfde techniek zoals bij los grind. De techniek is als volgt:

  1. Heb het einde van de bocht in zicht en verminder je snelheid als je aan de bocht begint. Rem op tijd af om je grip niet te verspelen. Blijf een ontspannen houding houden en gebruik je voorrem niet of heel voorzichtig.
  2. Verplaats je gewicht naar de buitenbocht en op het pedaal dan beneden staat. Hierdoor druk je de banden in de sneeuw en creëer je meer stabiliteit.
  3. Als het zwaartepunt van je lichaam boven de trapas, wordt het gewicht gelijkmatig over beide fietsbanden verdeeld. Je lichaam zal neigen naar het voorwiel en je armen staan bijna haaks op je lichaam. Let er op dat je binnenste, onbelaste voet snel op de grond kan zetten om zo een uitglijden te vermijden.
  4. Ben je door het centrum van de bocht? Ga dan weer staan. Je hebt veel gevoel nodig om je grip op te bouwen. Druk met je armen en benen de mountainbike stevig op de grond. Zorg dat het zwaartepunt van je lichaam boven de punt van je zadel ligt.
  5. Neem weer de staande basispositie in als je door de bocht heen bent. Houd je snelheid langzaam en voer het langzaam op om te voorkomen dat je achterwiel wegglijdt.
  6. En nu oefenen maar!
  1. Wees voorbereid

Naast kleding, techniek en andere voorschriften is het ook belangrijk voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden. Om teleurstelling te voorkomen, check je van tevoren of de MTB-route open is. Zorg daarnaast dat je voldoende voeding mee hebt voor als je pech hebt bijvoorbeeld of de route langer duurt dan verwacht. Neem daarnaast altijd een aluminium reddingdekentje mee om je te beschermen tegen onderkoeling bij een ongeval. Als laatste, bewaar je mobiel op een warme plek. Bij lage temperaturen loopt je batterij sneller leeg en bereikbaarheid is zeker belangrijk!

Ready voor sneeuwpret op de mountainbike? Have fun en doe vooral voorzichtig!

 

Huur Nu
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.