MTB vignet – Heb ik een MTB-vignet nodig?

Zaterdag is het zover, je gaat een dagje mountainbiken met je vrienden. Gisteren heb je nog even je mountainbike gecontroleerd en schoongemaakt, hij stond immers al vijf jaar in de schuur. De remmen doen het nog goed, dat is het belangrijkste toch? Juist, maar heb je er ook al aan gedacht een MTB-vignet te bestellen? Op de meeste MTB-routes heb je namelijk een speciale vergunning nodig, anders loop je het gevaar een boete te krijgen. Daarnaast heeft een MTB-vignet nog vele andere voordelen. We vertellen je graag waarom je er eentje nodig hebt en welke je moet kopen!

Waarom heb ik een MTB-vignet nodig?

Je denkt misschien, de natuur is toch gratis, waarom moet ik betalen om door het bos te fietsen? Goed om te weten is dat zonder een MTB-vignet die route die jij gaat fietsen er helemaal niet zou zijn. Met de opbrengsten van het vignet worden namelijk nieuwe routes aangelegd en de bestaande MTB-routes goed bijgehouden. Mountainbiken is een risicovolle sport en het is dan ook heel belangrijk dat de routes veilig zijn en blijven. Voornamelijk vrijwilligers gaan op pad om de paden veilig, begaanbaar en schoon te houden. In natte periodes is het vaak bijna dagelijks nodig om de tracks te controleren en onderhouden voor al die honderden mountainbikers per dag. Wist je trouwens dat elk routepaaltje onderweg is voorzien van een volgnummer? Als er onderweg dus iets gebeurt, kan je altijd gemakkelijk laten weten waar je je op dat moment bevindt. Ook deze paaltjes zijn weleens aan vervanging toe en als er één ontbreekt is het wel zo fijn dat er een nieuwe wordt neergezet. Kortom, een vignet is dan wel in de meeste gevallen verplicht en brengt kosten met zich mee, maar je bent ook verzekerd van goed onderhouden, veilige en bewegwijzerde routes speciaal voor mountainbikers!

Natuurbehoud

Met de inkomsten van het vignet worden verschillende dingen betaald. Zo gaat het grootste deel naar aanleg, beheer en onderhoud van de routes. Andere delen gaan naar de terreineigenaar en naar routeveiligheid. Ook een deel gaat naar natuurontwikkeling. ‘Die mountainbikers, ze fietsen ook alles kapot’, je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen. Bij het aanleggen van de routes wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met natuurbehoud. Een voorbeeld hiervan zijn de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen die beheerd worden door Natuurmonumenten. Het mountainbikecollectief Rijk van Nijmegen is bezig om de bestaande mountainbikeroutes in de gebieden Mookerheide en Heumensoord naar een andere plek te verplaatsen. Het idee is om de routes voor wandelaars en mountainbikers van elkaar te scheiden. Op deze manier wordt rekening gehouden met alle verschillende gebruikers in het gebied en van de natuur. Op de Sint-Jansberg mag helemaal niet meer worden gemountainbiket vanwege de kwetsbare natuur. Er komt een nieuwe verbindingsroute tussen Gennep en de blauwe mountainbikeroute. Zo kan een oude grenswal worden hersteld en krijgen reptielen meer kans bij de Heumelse Schans. (bron: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/mookerheide/nieuws/zorg-voor-gebruikers-het-bos)

Juist doordat er speciale routes voor mountainbikers zijn, fietsen ze niet over wandelpaden en is het dus voor de andere actievelingen in het bos ook veilig. Met het aanschaffen van een vignet draag je dus ook bij aan natuurbehoud.

Verschillende mountainbike vignetten

Helaas bestaat er in Nederland nog geen landelijk MTB-vignet, dat zou het namelijk een stuk makkelijker en overzichtelijker maken. De verschillende mountainbike instanties hanteren verschillende opbouw van de prijs voor een vignet. Eigenaren van terreinen hanteren daarnaast ook verschillende tarieven en regelgeving. Hierdoor is het lastig om tot één vignet voor heel Nederland te komen. Een standaard vignet is één kalenderjaar geldig. Het betreffende jaar staat op de sticker vermeldt. Daarnaast is er bij Natuurmonumenten bijvoorbeeld ook nog de mogelijkheid een dagpas voor het mountainbiken aan te schaffen, terwijl de Utrechtse Heuvelrug dit niet aanbiedt. Kortom, let er dus goed op welk vignet je nodig hebt!

Welk MTB-vignet heb je nodig?

De twee meest bekende MTB-vignetten in Nederland zijn die van Natuurmonumenten en de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast heb je voor Almere en Landgoed Den Treek-Henschoten een ander vignet nodig. Overigens is een vignet niet op alle routes verplicht, maar wij raden het je wel zeker aan als je van de voordelen wilt blijven genieten!

MTB-Vignet Natuurmonumenten

Ga je mountainbiken in één van de volgende gebieden? Dan is een MTB-vignet van Natuurmonumenten verplicht.

  • Nationaal Park Veluwezoom
  • Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
  • Bergherbos-Montferland
  • Voorsterbos
  • Beetsterzwaag

Voor de MTB-route van Natuurmonumenten in andere natuurgebieden is een vignet gewenst.

MTB-Vignet Utrechtse Heuvelrug

Ga je één van de volgende routes mountainbiken? Dan is een MTB-vignet Utrechtse Heuvelrug verplicht.

  • Amerongen
  • Leersum
  • Austerlitz
  • Zeist
  • Rhenen
  • Kwintelooijen
  • Lage Vuursche
  • Hoge Vuursche
  • Hoge Ginkel

MTB-vignet Landgoed Den Treek-Henschoten

Wil je één van de volgende mountainbikeroutes fietsen? Schaf dan een MTB-Vignet Landgoed De Treek-Henschoten aan.

  • Treeker Trail MTB route Noord
  • Treeker Trail MTB route Zuid

Ondanks dat de mountainbiketrails bij Woudenberg en Leusden op de Utrechtse Heuvelrug liggen, ben je verplicht een speciale vergunning te hebben voor deze routes.

MTB Vignet Stichting MTB & More Almere

Ga je in Almere mountainbiken? Dan kan het zijn dat een vignet van Stichting MTB & More Almere verplicht is. Voor de volgende twee routes is een vignet verplicht en is het ook niet mogelijk zonder het vignet het terrein te betreden.

  • Almere (Braagbergen)
  • Almere Skills Park

Voor de andere twee MTB-routes is een vignet gewenst.

  • Almere (Kemphaan)
  • Almere (Kotterbos)

Waar koop je een Mountainbike-vignet?

De kans is dus zeer groot dat je een MTB-vignet nodig hebt en hopelijk heb je ook ontdekt wat de voordelen van zo’n vergunning zijn. In heel Nederland zijn er verschillende locaties waar je een speciaal MTB-vignet kunt kopen. Veel fietswinkels hebben ze op de toonbank liggen en natuurinstanties bieden ze aan op hun website. Als je een mountainbike huurt kan het zijn dat het vignet al is inbegrepen. Check dit van tevoren dus goed voordat je er een koopt. Huur je een mountainbike bij Outline Travel? Dan hoef je zelf geen MTB-vignet aan te schaffen, dat hebben wij al voor jou gedaan! Geen extra kosten dus.

Hieronder vind je de verkooppunten van de verschillende MTB-vignetten.

  • Voor de verkooppunten MTB-Vignet Natuurmonumenten, klik hier
  • Voor de verkooppunten MTB-Vignet Utrechtse Heuvelrug, klik hier
  • Voor de verkooppunten MTB-Vignet Landgoed Den Treek-Henschoten, klik hier
  • Voor de verkooppunten MTB-Vignet Stichting MTB & More Almere, klik hier

Je kan het vignet op je fiets plakken, maar ook kan je er bijvoorbeeld voor kiezen het in hoesje van je mobiel mee te nemen. Zolang je het maar kan tonen, als daarnaar gevraagd wordt.

Veel mountainbikeplezier en kom je onderweg een vrijwilliger tegen die speciaal voor jou als mountainbiker aan het pad aan het werk is, groet hem (of haar!) met een glimlach!

Wil je een mountainbike huren?

Heb je niet zelf een mountainbike maar wil je wel mountainbiken? Bij ons kun je gemakkelijk en snel een mountainbike huren. Bekijk hier de verschillende mountainbikes die je kunt huren.

Huur Nu
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.