Dit moet je weten voordat je een mountainbike gaat huren

Wat moet je weten voordat je een mountainbike gaat huren?

Je wilt een nieuwe sport ontdekken, de mountainbikesport. Als beginner is het handig om eerst een mountainbike te huren en zo te ervaren of het iets voor jou is! Je hebt besloten om een mountainbike te huren, maar waar moet je op letten bij het huren van een fiets? Er zijn natuurlijk zoveel verschillende soorten mountainbikes en daarnaast niet vergeten waar kan je allemaal mountainbiken en zijn er nog specifieke regels om je aan te houden? Wij helpen je graag op weg! 

 

Framemaat en wielmaat van de mountainbikes

Bij mountainbikes denk je misschien direct aan de verschillende type mountainbikes, maar er zijn er ook verschillende maten voor zowel het frame als het wiel van de mountainbike. Als je een mountainbike gaat huren zal de verhuurder hoogstwaarschijnlijk vragen naar jouw lengte, zodat hij een fiets met de juiste framemaat aan je kan aanbieden. Ben je bijvoorbeeld tussen de 165 en 170 centimeter lang, dan is een mountainbike met framemaat tussen de 16 inch en 17 inch geschikt voor jou. Maar als je langer bent dan 195 centimeter is een mountainbike met een frame groter dan 22 inch beter geschikt voor jou. De wielmaat wordt ook in inches weergeven. Dit kan het soms een beetje verwarrend maken. Echter, een wielmaat heeft niets met je lichaamslengte te maken. Er zijn drie verschillende wielmaten: 26 inch, 27,5 inch en 29 inch. Het grootste voordeel van grotere wielen is dat je gemakkelijker je snelheid op lange rechte stukken vast kan houden en je kleine obstakels kan overwinnen. Na de introductie van de mountainbike met 29 inch wielen waren er nog wel een aantal nadelen, die ondertussen zijn verbeterd, waardoor er een tussenmaat is ontwikkeld, de 27,5 inch. Tegenwoordig wordt deze maat eigenlijk alleen nog gebruikt voor mountainbikes met kleine framematen, fatbikes en downhill mountainbikes. Waar eerst de 26 inch wielmaat het meest gangbaar was, gaat nu voornamelijk de twenty-niner, zoals hij vaak wordt genoemd in mountainbike jargon, over de toonbank (figuurlijk )

Mountainbike maattabel

Lichaamslengte Inch Framemaat Framemaat
150 – 165 cm 14 – 16 inch 35 – 41 cm XS
165 – 170 cm 16 – 17 inch 41 – 44 cm XS – S
170 – 175 cm 18 – 19 inch 44 – 48 cm S – M
175 – 180 cm 19 – 20 inch 48 – 51 cm M
180 – 185 cm 20 – 21 inch 51 – 52 cm M
185 – 190 cm 21 – 22 inch 52 – 54 cm M – L
190 – 195 cm 22 – 23 inch 54 – 56 cm L
195 – 200 cm 23 – 24 inch 56 – 61 cm L – XL

 

Mountainbikeroutes

In Nederland zijn er veel speciaal voor mountainbikers aangelegde routes. Deze worden goed onderhouden en verschillen ook van elkaar in uitdaging en techniek. De ene route focust bijvoorbeeld meer op je technische skills, terwijl de andere route juist heel pittig is met veel hoogtemeters. Daarnaast verschelen de routes vaak in afstand, maar heb je vaak de mogelijkheid om verschillende routes aan elkaar te koppelen. Alle mountainbikeroutes in Nederland vind je op deze website. Zoals je op deze website ziet zijn er maar liefst 229 MTB-routes verspreid over heel Nederland! Van De Dennen op Texel tot het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Er is vast wel een mountainbiketrack bij jou in de buurt!

MTB-vignet

Wil je gaan mountainbiken? Dan is het aan te raden om speciale MTB-paden te berijden en dus één van bovenstaande routes uit te kiezen. Het aanleg en onderhouden van deze routes kost veel tijd en ook geld. Om deze kosten te dekken en jou over veilige en goed onderhouden paden te leiden, is er een MTB-vignet in het leven geroepen. Dit is een vergunning die je nodig hebt om bepaalde MTB-routes te mogen fietsen. Beschik je niet over het juiste vignet, dan loop je het risico een boete te ontvangen. Lees in dit artikel meer over waar je een mountainbikevignet nodig hebt. Op de meeste huurmountainbikes zit al een vignet. Vraag dit dus van tevoren even aan de verhuurder, voordat je er een aanschaft.

Mountainbikekleding

Heb je besloten wanneer je een mountainbike gaat huren en de MTB-routes verkennen in jouw omgeving? Check dan ook van tevoren goed de weersomstandigheden. Gaat het regenen? Neem dan ademende regenkleding mee, maar ook eventueel droge kleding voor na het fietsen. Lekker zittende fietskleding is ook belangrijk. Als je speciale fietskleding hebt, trek deze vooral aan. Bijvoorbeeld een fietsbroek met zeem, kan je vervelende zadelpijn besparen. Het is fijn als de kleding licht, ademend en comfortabel is. Heb je geen fietskleding, denk dan aan een flexibele sportbroek of legging. Wil je meer weten over goede mountainbikekleding?

Gedragscode voor mountainbikers

Zoals voor elke sport en elke verkeersdeelnemer zijn er ook voor de mountainbikesport een aantal gedragsregels om te volgen. Hieronder volgt een rijtje met de belangrijkste regels. In een volgende blog zullen we hier verder op ingaan.

  1. Fiets alleen daar waar het is toegestaan
  2. Respecteer de natuur: plant én dier
  3. Fiets in kleine groepjes
  4. Waarschuw anderen tijdig en vriendelijk
  5. Benader anderen en drukke punten stapvoets
  6. Voorkom onnodig remmen, spaar de ondergrond
  7. Maak geen onnodig lawaai
  8. Laat geen afval achter

Deze gedragsregels voor mountainbikers, staan ook vermeldt op de website van het NFTU (wielerbond)

Verschillende soorten mountainbikes

Als beginner denk je waarschijnlijk, een mountainbike is toch gewoon een mountainbike? Als je je er eenmaal in gaat verdiepen als je een dagje wilt gaan mountainbiken, kom je er toch achter dat er toch nog heel veel verschillende soorten mountainbikes bestaan. Elke type heeft z’n voor- en nadelen. We zetten de verschillende soorten mountainbikes even voor je op een rijtje. Tip: bedenk eerst waar je wilt gaan mountainbiken en op wat voor soort terrein.

1. XC – Cross Country Mountainbike

De XC mountainbike is gebouwd met als doel zo snel mogelijk een parcours te rijden en dus ook ideaal voor wedstrijden. Het is een lichte fiets met een wat kleinere veerweg dan de gemiddelde mountainbike. Deze fiets is niet ontworpen om jumps mee te maken. Hard fietsen op vlakke gedeeltes, snel omhoog fietsen en redelijk afdalen, dat is kenmerkend voor de Cross Country Mountainbike.

2. AM – All Mountain Mountainbike

De All Mountain Mountainbike is wat zwaarder dan de Cross Country Mountainbike, maar daarentegen wel veelzijdiger. De betere veerweg van dit type kan beter oneffenheden opvangen. Je kunt dus met de AM mountainbike gemakkelijker over een rotsachtige ondergrond of boomwortels fietsen. Kortom het is een allrounder onder de mountainbikes en ideaal voor een beginner!

XC Cross Country Mountainbike
XC Cross Country Mountainbike

3. Freeride Mountainbike

Lekker naar beneden zoeven en je helemaal ‘free’ voelen, dat kan met de Freeride Mountainbike. Deze bike is vooral gemaakt om mee af te dalen. Omhoog fietsen is dus wel een stukje zwaarder. De fiets zelf is ook iets zwaarder dan de XC- en AM Mountainbike. Wel heb je meer grip door de bredere banden van dit type mountainbike. Voor MTB-parcoursen in Nederland is de Freeride Mountainbike vaak niet ideaal.

Freeride Mountainbike
Freeride Mountainbike

4. Downhill Mountainbike

Zoals de naam het al zegt, de Downhill Mountainbike is bestemd om mee te downhillen. Dit type mountainbike is wel een echte zware fiets. Wil je er toch mee klimmen? Dan staat je een moeilijke en pittige tocht te wachten. De fiets wordt vaak in bikeparks gebruikt bijvoorbeeld. Daar kan je beneden weer naar boven door middel van verschillende manieren van liften. De banden van de Downhill Mountainbike zijn nog breder gemaakt dan de Freeride Mountainbike waardoor je nog beter grip hebt. Voor extreme afdalingen of bikeparks is dit de perfecte mountainbike, maar voor de Nederlandse parcoursen is hij niet aan te raden.

Downhill Mountainbike
Downhill Mountainbike

5. Fatbikes

Een fiets waarmee je door bijna elk landschap kan fietsen is de Fatbike. Door de extreem brede banden en de lage bandenspanning blijven de banden een soort van drijven op het zand, sneeuw en modder. Je hebt enorm veel grip en het is comfortabel rijden. Je zult je verbazen waar je met deze fiets allemaal gemakkelijk kan rijden. Op het strand, door een dikke laag sneeuw, dwars door het bos. Je zal geen recordtijd rijden, maar wel heel leuk om een keer uit te proberen!

Fatbikes
Fatbikes

6. Elektrische mountainbike

Hij is al bijna niet meer weg te missen op de Nederlandse MTB-routes, de elektrische mountainbike! Misschien vind je het niet zo eerlijk als je de Amerongse berg beklimt en een beginnende mountainbiker je op een elektrische mountainbike eruit fietst. Het is dus wel een stukje comfortabeler fietsen met trapondersteuning. Maar de ondersteuning werkt maar tot een maximumsnelheid van 25 km/h, dus deze mountainbike hoeft niet per se sneller te zijn. Check wel voor het huren goed de actieradius van de fiets (ook onderweg!). Deze kan behoorlijk verschillen afhankelijk van de capaciteit van de accu, maar ook door het aantal hoogteverschillen op de route, de leeftijd van de accu en de weersomstandigheden. Het wordt wel een stukje pittiger als de accu leeg is onderweg, de elektrische mountainbike is namelijk wel zwaarder in gewicht!

Zoals je leest, met de ene fiets kan je perfect dalen en een ander type is meer een klimfiets. Bekijk van tevoren dus even goed hoe het gebied eruitziet, of laat je nog adviseren door de locals.

Elektrische mountainbike

Praktische zaken

Als laatste hebben we nog een aantal praktische puntjes waar je op moet letten als je een mountainbike gaat huren. Check van tevoren goed de openingstijden van de verhuurder, het is namelijk wel handig om weer op tijd terug te zijn. Daarnaast is het handig te weten hoe laat de zon ondergaat (voor in de wintermaanden). Je moet dan uit het bos zijn en het wordt natuurlijk ook donker. Daarnaast is het nog goed om bij het reserveren van een huurmountainbike na te vragen wat er inbegrepen is. Denk hierbij aan een fietshelm, MTB-vignet, en evt. bidon.

Huur Nu
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.